Annti Auvinen

Referentie: KK0801
Klankdelen nog beschikbaar: 20
Prijs per klankdeel: 150 euro

Beschrijving
De Finse componist Antti Auvinen heeft composities voor ensembles, solo-instrumenten en orkesten op zijn naam staan. Timbre en ritme staan centraal in zijn werk. In zijn composities voor akoestische instrumenten, is hij altijd geïnteresseerd geweest in de verschillende instrumentale timbres en onorthodoxe mogelijkheden van combinaties en speeltechnieken. Recentelijk heeft Auvinen zijn palet uitgebreid met elektro-akoestische mogelijkheden.
Auvinen creëert muzikale spanning door gebruik van ritmische middelen. Door het toepassen van polyrhythmische en polypulserende effecten geeft hij zijn composities richting.  Ritme en timbre geven de verschillende muzikale onderdelen binnen zijn composities een eigen identiteit, altijd herkenbaar maar wel veranderlijk. Polyritmiek zit verborgen in verschillende lagen van zijn composities en geeft zijn werk een typerende energieke spanning. Hoewel Auvinen's compositiestijl modernistisch te noemen is, speelt de emotionele spanning in zijn composities een belangrijk rol.

Auvinen's composities zijn uitgevoerd tijdens festivals in Scandinavië en  in verschillende Europese landen, Australië en Japan. In seizoen 2008-2009 wordt nieuw werk van hem in première gebracht in Rotterdam, Amsterdam, Berlin en Helsinki.

Antti Auvinen studeerde compositie aan het Conservatorium van Amsterdam en de Sibelius Academy in Helsinki. Zijn muzikale opleiding ontving hij verder aan de universiteit van Jyväskylä in Finland en de Academy of Performing Arts in Praag.  Hij volgde masterclasses van o.a. Magnus Lindberg, George Crumb, Jonathan Harvey en Helmut Lachenmann. Auvinen was finalist van het ‘Pablo Casals’  compositie concours in Frankrijk (2007) en prijswinnaar van de ‘Hamburger Klangwerktage 2006’ in Duitsland. In 2007 ontving Auvinen een eervolle vermelding in Chicago, USA tijdens de ‘Call for Scores’  georganiseerde door de Millennium Chamber Players. Auvinen's orkestwerk Aalto was geselecteerd voor het Tactus Forum 2004 in Brussel.

Antii Auvinen over zijn compositie voor Klankkapitaal:

  • Compositie voor ensemble en twee solisten (gitaar en blokfluit)
  • Beoogde première in seizoen 2009-2010, mmv Izhar Elias (gitaar) en Erik Bosgraaf (blokfluit)

“ Ik ga me richten op de rijke boventoon verhoudingen (zowel natuurlijke als kunstmatige) in de te gebruiken instrumenten. In het bijzonder in de gitaar en de relatie tussen gitaar en ensemble. Daarnaast blijft ritme belangrijk. De ritmische relaties tussen de frequenties van bepaalde harmonieën, afhankelijk van hun natuurlijke of kunstmatige status, vindt ik erg interessant.  Ritme in de vorm van een groove en als organische polyritmiek zullen eveneens aanwezig zijn in de compositie.”

Geluidsfragmenten

Titel: Felix Pisara

Titel: Aalto

Titel: Nulla Salus