Renske Vrolijk

Referentie: KK0804
Klankdelen nog beschikbaar: 40
Prijs per klankdeel: 150 euro

Beschrijving
Renske Vrolijk zegt over zichzelf: “Als componiste voel ik mij vaak als een roeier; ik kijk naar achteren, terwijl ik, steeds over mijn schouder kijkend, vooruit ga.”

Renske Vrolijk heeft haar wortels in de vocale muziek wat haar een voorliefde voor lange lijnen en polyfonie heeft opgeleverd. Ze zoekt steeds de verbinding met het verleden, waarbij ze zich zeer bewust is van het heden. Ze integreert regelmatig audio opnamen als samples in haar muziek. Deze opnamen kunnen stemopnamen en muziekopnamen zijn.

Ze werkt in dit verband aan een serie zogenaamde Low Fidelity of Lo-Fi composities, die gebaseerd zijn op muziekfragmenten opgenomen tussen 1860 en 1930. Een voorwaarde is dat al deze opnamen zijn gemaakt op papier, wasrol, wasplaat of glasplaat. Voorbeelden hiervan zijn ‘Sound of Wax’, geschreven in opdracht van het NFPK voor Orkest de Volharding en ‘Music Box’ voor beiaardier Frans Haagen.

Een tweede serie composities waar zij aan werkt zijn verhalende, documentaire, stukken. In deze stukken integreert zij stemsamples om een verhaal te vertellen.
Composities in deze categorie zijn bijvoorbeeld ‘Squawk Box’ voor het Amstel Quartet en Hard Love voor Wiek Heijmans.

In ‘Charlie Charlie’, haar grootschalige ‘documentary in music’ uit 2007 over de droom van het vliegen met het luchtschip Hindenburg, komen beide vormen samen.

Haar muziek is over het algemeen opgebouwd uit vocaal gedachte lange lijnen. Ze maakt daarbij graag gebruik van puls, waardoor men haar muziek ‘postminimal’ of ‘postclassic’ noemt. Door het werken met oude geluidsfragmenten wordt haar muziek ook wel gezien als een muzikale representant van de stroming die, in de beeldende kunst, bekend staat als ‘steampunk’.

Renske Vrolijk volgde haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Joep Straesser en aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij Daan Manneke en Geert van Keulen.


Renske Vrolijk over haar compositie voor Klankkapitaal:

  • Opera voor ensemble en 4 zangers, video en elektronica
  • Beoogde première in seizoen 2009-2010

---

Geluidsfragmenten

Titel: Blink Blink

Titel: Götterdämmerung